Puţin mai mică decât o mână reală şi realizată în Epoca Bronzului, arheologii consideră că aceasta este cea mai veche sculptură din metal, găsită în Europa, ce reprezintă o parte a corpului uman. Conform Live Science, artizanul a amplasat un mic orificiu la baza mâinii, ce indică faptul că obiectul a fost montat pe o statuie sau un sceptru.
Andrea Schaer, din cadrul Serviciului Arheologic din Berna, a afirmat că obiectul ar fi putut fi folosit în acea perioadă şi ca o proteză sau în cadrul ritualurilor.
Căutătorii de comori au realizat descoperirea cu ajutorul detectoarelor de metale în apropierea lacului Biel din Berna. „Nu am văzut niciodată aşa ceva”, a declarat Schaer. „Nu am ştiut dacă este chiar autentică”, a adăugat ea.
Datarea cu radiocarbon realizată asupra substanţei cu care a fost lipită foiţa de aur a dezvăluit că mâna a fost realizată între 1500 şi 1400 î.Hr. Intrigaţi, arheologii au mers la locul descoperirii. Schaer şi colegii săi au descoperit un mormânt distrus, în apropierea micului sat Preles. În mormânt se aflau oasele unui bărbat, adult, dar şi o fibulă, o podoabă capilară din bronz şi mici bucăţi de aur ce se potrivesc cu cele de pe mâna din bronz.
De asemenea, arheologii au mai descoperit şi un deget rupt din bronz ce a oferit mai multe dovezi privind faptul că artefactul a fost îngropat aici. „Probabil a fost o persoană de rang înalt, ornamentul din aur este o emblemă a puterii, un semn al elitei sociale, poate chiar o zeitate”, au afirmat arheologii.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: